Grădină de legume

Ochelari obișnuiți

Punctul orb al iepurelui este legat de familia de voci de subfamilii de hamster. Acest rozătoare este distribuit în majoritatea țărilor Europei de Est și Asia. Îl puteți întâlni în Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kârgâzstan, Ucraina, în regiunile sudice ale părții europene a Rusiei, Siberia de Vest. În plus, acest habitat acoperă Afganistan, Mongolia, regiunile nordice ale Chinei. Mediul nativ este stepa, deșertul și semi-deșertul.

apariție

În lungime, animalul crește la 10-13 cm cu o greutate de 60-70 g. Femelele sunt mai mari decât bărbații. Coada este scurtă, corpul are o formă în formă de pană, cu cap plat și gât scurt. Membrele frontale sunt musculare și puternic dezvoltate. Blana este scurtă, moale și groasă. Culoarea sa variază de la maro deschis la aproape negru. Blana pe burtă este întunecată și are o nuanță bej. Membrele sunt goale și roz. Reprezentanții acestei specii sunt adaptați la viața sub pământ. Sapa urmele cu incisivii lor mari.

reproducere

Perioada de reproducere este în lunile martie-octombrie. Sarcina dureaza 3 saptamani. Fiecare femeie aduce 3-4 litri pe an. Într-o pasăre există între 2 și 4 pui. Ele cresc rapid și devin mature sexual la vârsta de 6 săptămâni.

Comportament și nutriție

Reprezentanții speciilor sunt animale diurne și sunt activi pe tot parcursul zilei. În perioada secetei și a activității de iarnă scade, dar nu există o perioadă de hibernare. Micul gobush este bine adaptat schimbărilor climatului continental datorită termoregulării corpului. Aceste rozătoare trăiesc în grupuri de până la 10 persoane. Astfel de grupuri constau dintr-o pereche de animale adulte și una sau două puieți tineri.

De cele mai multe ori animalele petrec în burrows. Acesta este un sistem complex de pasaje subterane cu camere de reproducere și hrănire cu o adâncime de până la 4 metri de la suprafața pământului. Lungimea trecerilor subterane poate ajunge la 100 de metri. Stocurile alimentare stocate în camerele de alimentare sunt calculate în kilograme. Piticii sunt extrem de rare pe suprafața pământului. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când se trece la noi teritorii. În astfel de situații, animalele acoperă o distanță de 800 de metri.

Dieta constă din rădăcini, bulbi, tuberculi, rizomi suculenți de plante. Reprezentanții speciilor provoacă daune oamenilor, deoarece consumă pepeni și tărtăcuți, plante de grădină și culturi de lucernă. În același timp, slăbesc solul și îl îmbogățesc cu materie organică. Dimensiunea acestei populații este variabilă. Este limitat de boli infecțioase, paraziți, ierni reci și inundații de apă topită de primăvară.

habitat

Blinda comună trăiește în regiunile sudice ale părții europene a Rusiei, în Kazahstan, în regiunile sudice ale regiunii Trans-Urale, Asia Centrală și Tuva. Acest animal este obișnuit în stepele, stepele pădure, deserturi și semi-deserturi. În zonele de stepă, o pisică obișnuită trăiește în zone cu pământ moale și o acoperire de iarbă diversă și abundentă. Acesta este rar întâlnit în iarbă de pene și stepele de pelin-iarbă. În zonele cu pășuni-stepă se găsește pe terenuri virgine, pe marginile pajiștilor de aspen și de mesteacan. În semi-deșerturi și deșerturi, el trăiește printre nisipuri, pe pietre, în zone cu un relief ușor de înclinat și de-a lungul văilor râurilor, uneori în solonetz. Mai ales numeroase bebeluși obișnuiți în zonele de poale.

Practic, bebelușul obișnuit al copilului mănâncă părțile subterane ale plantelor - rădăcini, bulbi și tuberculi, precum și vegetație, viermi, insecte. Cele mai preferă să se hrănească cu iris, usturoi, ceapă, lalele. De asemenea, animalul are capacitatea de a stoca alimente, pe care îl plasează în spații speciale în apropierea casei. Stocurile sunt mici - pot fi câteva rădăcini sau tuberculi.

Modul de viață

Activitatea pulverizatorului comun se manifestă seara, după-amiaza și dimineața. Extrem de rar apare pe suprafață. Construieste nisipuri destul de lungi, cu o structura complexa. Miezul găurii este un curs principal, lungimea căreia ajunge la o sută de metri, iar adâncimea este de zece până la patruzeci de centimetri. Din ea cursuri laterale de o lungime impresionantă de la douăzeci până la cincizeci de metri ramură off. Unele dintre ele se termină în extremități, cealaltă parte se ridică la suprafață și este proiectată pentru a scoate pământul săpat. Piloți îngroșați de teren neobișnuit în formă de semilună pot fi văzuți în jurul întregului culoar. Locuința principală - așa-numita "cameră de locuit" este situată la o adâncime de 70-50 de centimetri și este umplută cu coaja bulbilor și rădăcinilor. Pasajele laterale se îndepărtează, de asemenea, din care animalele își construiesc rezervele. În general, pe tot parcursul anului, femeile aduc de la trei la patru litri, iar puii sunt de obicei de la doi la patru tineri. Rasă din martie până în octombrie.

Blinda obișnuită dăunează pepenei și tărtăcuțelor, plantelor de grădină și alfalfa. Dar, în același timp, aduce și beneficii prin slăbirea solului, îmbogățirea cu substanțe organice, iar găurile sale contribuie la pătrunderea umezelii și a aerului în sol.

ÎN DETALII SUBTERANE

(povestea bârfei mici a site-ului, Igor Evstafiev)

Cine a văzut stepa înflorită în primăvara timpurie, când, ușor verde de frunzișul înflorit, o zi frumoasă "este complet transformată, devenind acoperită cu lalele de căprioară înflorite, cum ar fi picăturile de sânge?

În astfel de locuri minunate, eroul povestirii noastre locuiește - orbul obișnuit. Acest animal uimitor evită lumina zilei și își petrece voluntar secolul scurt în temniță.

În prezent, în stepele și semi-deserturile din țările europene și asiatice ale țării noastre există încă o moară obișnuită de bebeluși. În unele locuri, pătrunde în deșerturi și stepă de pădure și se ridică și în munți până la o altitudine de 4000 m deasupra nivelului mării.

Copilul obișnuit este un mic rozătoare, atingând o lungime de 10-12 cm și având o coadă scurtă, de până la 1,5 cm. Culoarea corpului este gri, cu impurități palide-maroniu și numai partea superioară a capului este vopsită în tonuri mai întunecate. Ca și alte animale care conduc viața subterană, urechile blănii mici sunt reduse puternic în afara urechilor, deși urechea este bine dezvoltată. Animalele trebuie să-și folosească vederea foarte rar și, în consecință, hl-ul din spatele oarbeilor este foarte mic, oferindu-le o expresie slabă față fețelor lor atractive. De aici, se pare, vine numele lor rusesc. Din organele de simț, numai mirosul și atingerea sunt bine dezvoltate, ajutând la găsirea felului și alimentelor în întunericul complet al temnițelor.

Blind sapa in pamant numeroase gauri. Spre deosebire de alți rozătoare pentru aceasta, ei folosesc incisivii îndreptați spre înainte și în jos, iar labele sunt folosite numai pentru a muta solul slăbit.

Treptat, micile mori de vânt fac un curs principal cu o lungime de până la 100 m, localizându-l la o adâncime de 10-40 cm. Aici se află părțile subterane ale plantelor, care servesc ca hrană pentru aceste animale. Din linia principală, animalele grele lucrează în jgheaburi laterale, mergând în lateral pentru câteva zeci de metri. Unele dintre ele se termină în celelalte locuri, altele ajung la suprafață și servesc la scoaterea pământului din găuri. La suprafață, aceste emisii în formă de lunat seamănă la animalele moarte la prima vedere. Deschiderile pentru astfel de emisii nu se disting, deoarece sunt întotdeauna pline cu pământ.

Oarecum mai adânc, subteran, la o adâncime de un metru și jumătate, de obicei de 50-70 cm, aranjează o cameră de cuibărit, căptușită cu o coajă de bulbi, rădăcini și alte resturi de plante. Aici, sau în apropiere, păstorii copiilor sapă mai multe surori otorkov folosite ca depozite pentru provizii. Blind pliate aici subterane părți ale unor plante. Deși rezervele nu sunt mari și constau din mai multe zeci de rădăcini și bulbi, dar în vremea înfometată sunt un bun ajutor.

Baza de nutriție a unui copil obișnuit-ea-stalker este alcătuită din suculente părți subterane de plante. Alimente preferate - bulbi de iris, lalele, ceapa, usturoi, rizomi de cereale. Întâlnindu-se în văile lor, râulete, insecte sau larvele lor, le termina imediat, îmbogățind dieta vegetariană cu proteine.

Copilul obișnuit pentru copii este activ pe tot parcursul anului și chiar și în lunile de iarnă nu își încetează activitatea viguroasă. În ciuda stilului de viață subteran, aceștia sunt mai activi în timpul orelor de zi.

Păstorii de copii cresc de la începutul primăverii până în toamnă, reușind să crească până la 3-4 generații de copii în această perioadă. Femelele din cuibul lor dau naștere la 2 până la 5 pui. Copiii, crescând, nu părăsesc gaura maternă, ci se deplasează doar într-una din capetele sale îndepărtate, unde se dovedesc bine. Ei își construiesc cuibul și pun constant găuri noi, prelungesc cele vechi. De-a lungul timpului, un sistem complex de pasaje și galerii subterane, în care trăiesc până la treizeci de animale din mai multe generații, se formează în habitate favorabile pentru decontare.

Copilul obișnuit în anumite părți ale gamei sale poate aduce daune nesemnificative culturilor de grădină și pepene galben, culturi de ierburi perene. Unii oameni de știință au remarcat rolul lor pozitiv în îmbunătățirea proprietăților solului prin îmbogățirea cu substanțe organice, iar activitatea lor de săpat contribuie la penetrarea aerului și a umezelii în sol.

Unde locuiește

Blinda comună trăiește în regiunile sudice ale părții europene a Rusiei, în Kazahstan, în regiunile sudice ale regiunii Trans-Urale, Asia Centrală și, de asemenea, în Tuva. Acest animal este comun în stepi, pășuni, deserturi și semi-deserturi. În zonele de stepă, o pisică obișnuită trăiește în zone cu pământ moale și acoperire abundentă și diversă. În zonele cu pășuni-stepă, preferă terenuri virgine, ținând pe marginile pădurilor de aspen și de mesteacăn. În semi-deșerturi și deșerturi, animalul se găsește printre nisipuri, pe pietre, în zone ușor înclinate și de-a lungul văilor râurilor, uneori în solonetz. Mai ales numeroasele caprine obișnuite sunt la poalele dealurilor.

Cum arata?

Copilul obișnuit este un mic rozătoare cu șobolan scurt, care duce un stil de viață subteran. Lungimea corpului este de aproximativ 10-12 cm. Culoarea blanii este de la bej deschis la aproape negru, dar cel mai adesea este gri-maro, capul si burta sunt intunecate. Ochii acestui animal sunt mici, nu există auricule.

Beneficii și rău

Orbul obișnuit dăunează sfeclei, cartofilor, culturilor de grădină și pepene galbenă, răstoarnă rădăcinile și coaja pomilor fructiferi, dăunează culturilor de lucernă și strică pereții canalelor de irigare.

Dar, în același timp, aduce și beneficii prin slăbirea solului, îmbogățirea cu substanțe organice, iar găurile sale contribuie la pătrunderea umezelii și a aerului în sol. În timpul anului, un animal aruncă până la suprafața a 3 m 3 de sol.

Little Blind: fotografie și aspect

Micul este subteran mamifer din familia hamsterilor.

Acesta cântărește până la 70 de grame și lungime până la 13 cm. Coada este foarte scurtă - până la 1,7 cm lungime, ceea ce uneori face să pară că este complet absent.

Blana este moale și groasă. Culoare pe spate de la tonuri de culoare gălbuie până la negru-negru închis. Dacă fată cu părul orb are o culoare deschisă, atunci un mic "cap" al unei nuante întunecate este cu siguranță distins pe cap.

Culoarea abdomenului aproape nu diferă în culoarea din spate. Procesul de molit are loc în fiecare an, cea mai mare intensitate apare în luna august. Femelele au o dimensiune similară cu cea a bărbaților.

Urechi absente, ochi usor proeminenti, negru. Pe fiecare labe sunt 5 degete care nu sunt acoperite cu păr. Urmele sunt rotunde.

Galeria foto grea cu un mic ochi:

Distribuție și reproducere

Cel mic trăiește pe un teritoriu larg, de la Crimeea și de la pre-Caucaz până la stepele Altai, precum și în Kazahstan și Asia Centrală.

Habitatul principal - stepă, semi-pustie, stepă pădure. Poate să se stabilească în munți la altitudini de până la 4000 de metri, unde se înregistrează cele mai mari populații.

Când se construiește o gaură joacă gradul de înghețare a pământului și înălțimea capacului de zăpadă - înghețurile severe cu o cantitate mică de zăpadă pot cauza moartea animalului.

În nisipul continuu un păstor nu trăiește.

De obicei, habitatul său este un animal. selectează locuri cu pământ fărâmit și acoperire vegetală bogată.

Foarte rar se găsește în iarba de pene și pelin-pajiște. În pădure, preferă marginile pajiștilor de aspen și de mesteacan.

Bărbații pot construi câte 2-3 tuneluri care leagă sistemul de burrow cu locuințele femelelor. Păstorii de copii cresc din martie până în octombrie.

Sarcina femeilor continuă aproximativ 3 săptămâni. 3-4 litri de 2-4 pui în fiecare pot apărea pe tot parcursul anului.

Abilitatea de a se reproduce multiplicat are loc la vârsta de 1,5 luni.

Trăsături distinctive de la alți rozătoare

Principalele diferențe față de speciile similare de rozătoare sunt rozătoarele:

  • Absența unei creastături medii în spațiul dintre ochi,
  • Al treilea dinte superior de pe ambele părți are numai două colțuri rotunjite,
  • Nuanța de blană variază - chiar și animalele care locuiesc în aceeași zonă pot avea culori diferite.

Câinele mic poate fi distins de o erupție de mol cu ​​o dimensiune puțin mai mică și mai mult ca un dud mare.

Micul pinguin orb diferă de cel afgan, printr-o structură diferită a craniului, de la promethean vole prin prezența unei coadă scurtă.

Rău pentru un om-fermier și modalități de a lupta

În timpul meselor distruge culturile - cartofi, sfecla, semănat de lucernă și bumbac. putea strica copacii tineri, rănind rădăcinile și coaja, pereți de canale de irigare, depozite de pământ.

Nu există măsuri de protecție în masă în câmp, deoarece de obicei, numărul de animale dintr-o zonă este mic, pentru a aduce mari daune culturilor agricole.

Serios afectează reducerea decontării aratul obișnuit și irigare.

Efectuarea luptei împotriva dăunătorilor face dificil pentru el să fie permanent subteran. uzual aplicați momeală cu otravă (legume, lucernă, trifoi), care sunt plasate în grămezi deschise.

Funcționează bine metoda gazului. S-ar putea folosi echipament de pescuit molare modificat. Pe teren solid, tehnica cea mai eficientă este umplerea periodică abundentă.

concluzie

Fetita - mamifer dăunătorcomune în mare parte din Rusia, precum și în țările din Asia Centrală.

El trăiește în mare parte în subteran, unde construiește mișcări lungi de labirint. Se hrănește cu partea subterană a plantelor, inclusiv culturile agricole - cartofi, sfeclă roșie și altele.

Cea mai eficientă măsură împotriva celui orb este aratul câmpurilor și udarea abundentă.. Masurile de masura de protectie nu se realizeaza din cauza numarului mic de animale dintr-o singura zona.

Pe video, puteți vedea vizual obișnuit orb:

Drumul subteran

apariție: un corp compact cu o lungime maximă de 10,5 cm, o coadă de lungime mică - numai distanța de la vârful nasului până la baza cozii animalului.

Spatele este gri inchis, laturile sunt mai usoare, abdomenul are o culoare gri neteda. Culoarea coapsei este de culoare maro-gri deasupra și gri-alb de mai jos.

răspândire: Partea europeană a Rusiei. Preferă pădurile de foioase cu bulgări abundente de arbuști.

alimente: bulbi, rizomi, insecte, ghinde, nuci.

reproducere: până la patru generații pe an, într-un gunoi de 4-6 pui.

caracteristici: Ochii și urechile sunt mai mici decât majoritatea membrilor genului, femelele au doar 4 sfârcuri, 5 tampoane moi pe picioarele lor din spate, se construiesc găuri cu numeroase pasaje

Posibile daune pentru agricultori: cu o cultură mică de ghindă, voele pot lăsa mistreți și urși mistreți fără o cantitate semnificativă de alimente obișnuite, care îi pot împinge pe acestea din urmă să ruineze terenurile agricole.

Brazilian (Acodone)

apariție: lungime de până la 12 cm, blană gri cu substrat alb sau maro, coadă lungă.

răspândire: America de Sud.

alimente: plante (în funcție de tipul de alimente care mănâncă vârfuri și / sau rădăcini).

reproducere: de două ori pe an litters de 4-5 pui.

caracteristici: cele mai comune specii între rozătoarele mici din America de Sud.

Posibile daune pentru agricultori: distrugerea materialului săditor pe culturi agricole, deteriorarea stocurilor de iarnă care nu sunt supuse tratamentului termic.

apariție: capul este rotunjit, corpul este compact, coada este de 1/3 din lungimea corpului, culoarea este bogata in gri, urechile sunt mici, tampoanele pe picioarele din spate sunt alungite.

răspândire: Partea europeană a Rusiei, Siberia (regiuni de vest, mijlocii) preferă pajiștile, luncile fluviale, marginile, poienile, pe suprafețele necultivate de grădini de legume, terenuri.

alimente: iarbă, coajă, lăstari, uneori insecte.

reproducere: maturitatea sexuală apare la atingerea lunii / două, în cuibul de 6 pui (uneori 15), într-un an până la trei descendenți.

caracteristici: vii, unite de mai multe pui de la o pereche.

Posibile daune pentru agricultori: gnawing pe coaja, poate provoca moartea copacilor tineri, ajunge la stocuri, nu numai le distruge parțial, dar, de asemenea, reducerea păstrării calității legumele deteriorate, care pot duce la apariția unui nidus de putregai.

Craniul îngust

apariție: corpul este mult mai mare decât capul mic, urechile sunt ascunse în blana gri-brună. Includerea de lumină colorată de blană de la ocru la maro închis. Coada este lungă, lungimea corpului - până la 125 mm.

răspândire: zone deschise din zonele muntoase, pajiști alpine, Kazahstan, Mongolia centrală, Bashkiria, regiuni din sudul Chinei, regiunea Ural de Vest, regiunea Amur, regiunea Tien Shan.

alimente: șarpe, ierburi de pădure, leguminoase, lăstari tineri, scoarță de copaci tineri.

reproducere: până la cinci litri cu 5-7 puii.

caracteristici: sunt capabili să caute mâncare pe cont propriu timp de 10 zile de viață, pregătindu-se pentru iarnă, să facă rezerve în vrac.

Posibile daune pentru agricultori: un vole poate ruina câmpurile cu cereale pentru propriile sale rezerve, dăunează grădinilor.

Ploskocherepnaya

apariție: Urechi bine notabile, mustață lungă, coadă păroasă prea. Dimensiune totală - până la 125 mm. Craniul este plat, lățimea lui este de două ori înălțime.

Regiunea interorbitală este deprimată. Blana este de lungă cenușie, cenușie, cu o nuanță maronie. Pânza este mai ușoară. Coada monocromă, galbenă sau albă.

răspândire: preferă să se stabilească în zona de coastă a râurilor, în mlaștină. Găsit în Altai, în munții Kazahstanului, în Mongolia.

alimente: părți verzi de plante erbacee, arbuști.

reproducere: până la trei litri pe an cu 5-7 viței.

caracteristici: mobil (poate să sară depășiți până la 50 cm la un moment dat, ridicându-se în același timp cu 40 cm deasupra nivelului solului, face până la 10 kg de rezervă în gaură, fiind plasat pe un loc stâncos, poate începe să umple golurile cu pietre, fixându-le cu excremente.
Posibile daune pentru agricultori: Vole poate afecta pe lăstari verzi dacă stocurile de iarnă sunt rare.

Apoi, puteți vedea fotografia braziliană, întuneric, craniu îngust, craniu plat și subteran.

Modalități de luptă și protecție

la scară industrială pe teren cu combaterea rozătoarelor:

  • arderea miriștei după recoltare,
  • tratarea cu pesticide a câmpurilor,
  • agățând terenul și parcelele adiacente.

În locurile de depozitare stocuri de cereale, fructe:

  • capcane, speriatori cu ultrasunete,
  • starea dușmanilor naturali (pisici, nevăstuici).

  • dorința de a atrage păsări de pradă pentru a cuibări în apropierea terenurilor agricole.

Voles, la fel ca șoarecii de casă, sunt niște creaturi drăguțe care nu pot doar să strică în mod semnificativ stocurile de alimente, ci și să fie purtătorii de infecții periculoase, grave.

Prin urmare, pentru fermieri, sarcina de a restrânge creșterea numărului de rozătoare ar trebui inclusă în categoria obligatorie.

Vizionați videoclipul: Ochelari spion Prober X3 (Octombrie 2019).

Loading...